Krásy Bystričianskej doliny

Bystričianska dolina leží v pohorí Vtáčnik.
 
Najlepší prístup do nej je z Kamenca pod Vtáčnikom. Patrí medzi najkrajšie v blízkom okolí. Mnohým sa to možno nezdá. Pri schádzaní z Vtáčnika je to totiž nekonečná asfaltová cesta. Pokúsim sa to zmeniť.
Úzka dolina sa tiahne vedľa potoka Bystrica. V lete sú obmedzené výhľady na strmé svahy. Za hustou spleťou lístia sa nachádzajú nádherné miesta:
  1. Bývalý kameňolom, teraz horolezecké skaly Hrádok
  2. Skalné bralá pod vrcholom Veľkej skaly (Dvanásť panien)
  3. Buchlov
  4. Jaseňova skala
  5. Kaskády a vodopádiky potoka Bystrica
 
Záujemcovia o tento skvost ho môžu uvidieť s nami 22.10.2011.
 
Boli sme tu aj 27.10.2007 o čom hovorí kronika.
 
Opäť nás bolo 10. Vstávať o 4 hodine ráno, aby sa mohli zablatiť, unaviť to je pekný výkon. Už v Zemianskych Kostoľanoch sa postaral o zábavu malý Adam. Chcel si zobrať bezprízornú mačku. Za tmy kráčame pod Veľkú skalu. Za šera obdivujeme skalné steny. Na dvanástich pannách nás zastihlo vychádzajúce slnko. Nádherná ranná scenéria. Občerstvenie je na vyhliadke na panny. Vládne pohoda ako v koalícii po schválení rozpočtu. Je čas na odchod. Zastavuje nás namosúrený poľovník. Práve naháňajú diviakov za účelom ich zastrelenia po celoročnom prikrmovaní na týchto miestach. Vraj máme počkať dve hodiny. Toľko sa nám nechcelo čakať a tak sa púšťame strmo dole na modrú značku. Bol to zážitok. Nie všetci sa však dokotúľali až dole. Telefonické spojenie bolo bez signálu. Dvaja z účastníkov mali kúpené lístky na Luciu Bílu a tak sa vybrali dopredu, aby stihli čiernu Bílu. To bolo naše šťastie. Stretli tam naše duo, ktoré sa vrátilo hore a poľovníci ich po neúspešnej poľovačke nasmerovali na našu trasu. Dozvedeli sme sa, že my sme tí, ktorí sú zodpovední z neúspechu. Vyplašili sme zver. Aspoň nejaký dobrý skutok. Na Buchlove sme sa opäť zrazili. Počasie sa zhoršovalo, sem tam zapršalo. Ozval sa telefón. Naša predsunutá dvojica hlási, aby sme nepokračovali v ceste, pretože opäť narazili na tých istých poľovníkov. Úspešní boli ako prvýkrát, tentoraz sme ale boli bez viny. Zo Sladnej skaly pozorujeme ako nasadajú na V3S /vetriesku/. Na Žarnove zisťujeme, že času veľa nemáme. V Oslanoch bol zasa problém s krčmou. Netradične - bez krčmy - sme tentoraz ukončili pekný deň.
Skalné bralá nad Bystričianskou dolinou dostali pomenovanie 12 panien podľa legendy, ktorá hovorí, že majiteľ hradu, ktorý stál na tých miestach nevedel už čo robiť od dobroty, a tak strieľal do nebies. Odmenou mu bolo skamenenie 12 dcér.
 
Kaskády
Kaskády
 
Dvanásť panien na Veľkej skale
Dvanásť panien na Veľkej skale
 
Buchlov
Buchlov