Vtáčnik

Neďaleko od nás môžete zažiť vysokohorskú atmosféru.
 
Na vrchole Vás čakajú zakrpatené vetrom ošľahané stromy, dá sa zobnúť do čučoriedok, počasie má vysokohorský charakter. Určite Vás tam zastihne krásne počasie s výhľadom až na Vysoké Tatry, alebo v hmle nebudete vidieť ani svojho priateľa a či sa ocitnete v snehovej metelici a či dažďovej búrke. To je Vtáčnik. Drsný a nádherný. Uvedomil si to aj štát a jeho vrcholové územie je zaradené medzi chránené územia. Turisti zo Žocháru Topoľčany chodia na tento vrch pravidelne koncom novembra. Na vrchole zažili už takmer všetko. I to, že na vrchol neprišli, pretože sa tam nedokázali prebrodiť cez vysoký sneh. Skončili bezvládni podľa značiek 30 minút od vrcholu. Vtáčnik nikdy nesklame. To si hovoria vždy na vrchole. 
Na kótu 1346 m sa dostanete z rôznych smerov. Najkratšia a najľahšia je z partizánskej obce Kľak. To sa ale musíte presunúť na Pohronie. Z Hornej Nitry je pekná trasa cez Podhradie na Vtáčnik, pokračovať hrebeňom cez Kláštornú skalu na Buchlov a Žarnov. Oplatí sa prejsť si aj trasu z ťažko skúšanej Handlovej cez Malý a Veľký Grič. Všetky trasy sú pre občasných návštevníkov pomerne náročné. Vo vyšších polohách sa vody nedočkáte, nieto ešte nejakého bufetu. Preto je potrebné vodu a stravu brať na celý deň. Aj keď sa pohybujete po značených chodníkoch, môžu Vás prekvapiť rôzne prepadliská, odtrhy, ktoré sú pozostatkami banskej činnosti.
Trasu si naplánujte podľa mapy Vtáčnik.
Ak chcete bezpečne vystúpiť na vrchol, sledujte oznamy v KST Žochár. Koncom novembra pôjdeme zasa na nevyspytateľný Vtáčnik.
 
Slnečný Vtáčnik
Slnečná podoba
 
Vtáčnik v hmle
Vtáčnik v hmle
 
Zimný Vtáčnik
Zimný Vtáčnik