Poďme sa trochu báť

Banská činnosť okrem zjavného úžitku prináša so sebou i negatíva. Mení krajinu. Pohorie Vtáčnik je takmer celé podkopané v snahe vyťažiť čo najviac hnedého uhlia.
 
Sú tu bane: Nováky, Cígeľ, Handlová. Turistické chodníky sa prekladajú podľa toho, kde sa pôda prepadne. My sme sa vybrali vystúpiť na Malý i Veľký Grič a pozrieť sa na skalný amfiteáter na Bielom Kameni. Pri stúpaní na Malý Grič sme si mysleli, že sa v ovzduší znížil pomer kyslíka. Krásne výhľady. Veľký Grič takmer na dosah. Turistická značka naň viedla , vtedy podľa nás, nezmyselnou okľukou. Pôjdeme bez značky skratkou. Zo začiatku to bolo výborné rozhodnutie. Prišli sme však na miesta, kde sme zistili, prečo značka nejde najkratšou cestou. Zem bola dopraskaná. Trhliny hlboké niekoľko metrov.
 
Prepadnuté banské priestory v podzemí vytvorili na povrchu takého diery
 
Bizarné mostíky nad jamami vytvorené z koreňov stromov. Našťastie sa nič nestalo.
 
Je lepšie sa im vyhnúť
 
Plánovali sme ísť na Biely Kameň po starom chodníku - dnes už uzavretom - ale dobrodružstva sa nám už nechcelo. I nová značka bola zaujímavá. Viedla vedľa obrovského odtrhu. Biely Kameň sme videli, ale v dnešných dňoch je aj naň vyhliadka uzatvorená. Skalný blok sa dal do pohybu.
 
Severný Vtáčnik stojí za pozornosť.
 
Biely Kameň ponúka pekné výhľady