... a chodím po horách 2016

Dátum konania: 
sobota, 22 október, 2016 - 14:00

Festival sa uskutoční v Dome Kultúry v Solčanoch.

Program:

Po premietaní bude nasledovať volná zábava s hudbou.

Bližšie informácie:

14.00 Sokol Rároh

Sokol rároh je druh, ktorý na našom území takmer vyhynul. Dnes je jeho populácia na vzostupe vďaka ľuďom, ktorí jeho záchrane zasvätili takmer celý svoj život. Dokument zachytáva zanietených ochranárov nielen pri strážení posledných hniezd, ale aj ich úsilie pri vytváraní nových hniezdnych príležitostí a revitalizácii pôvodných biotopov. Vďaka nim sa populácia zachovala a v súčasnosti je u nás evidovaných 40 párov.

14.30 Divoké Slovensko

Pod hladinou mora oblakov, rieky času aj každodennosti, každý deň znova a znova sa zobúdzajú a rodia nové príbehy ľudí, zvierat, rastlín, aj neživej, no života plnej krajiny. Aj ten najmenší a najskromnejší z týchto príbehov a jeho nositeľov si pýtajú svoje miesto na slnku – a právom. Príroda Slovenska je pestrou zmesou rôznorodých zvierat a rastlín, údolí riek a horských lesov, nížin a hôr. Nikde inde v strednej Európe neexistuje toľko pralesových reliktov, a veľkých dravcov ako tu v slovenských Karpatoch. V týchto vzácnych lesoch môžeme zažiť, ako to kedysi aj inde v Európe vyzeralo… Vydajme sa na cestu plnú objavov a nahliadnime do tajov krajiny, o ktorej sme všetci presvedčení, že ju dôverne poznáme.

16.00 Kalamárka

Dokument zachytáva prierez lezenia v populárnej slovenskej oblasti Kalamárka od predvojnového obdobia až po súčasnosť.

17.00 Bokami

Zostrih z najväčších skialpinistických pretekov v strednej Európe približujúci 3-dňové súťaženie dvojíc v bokoch Západných Tatier.

17.00 Moto - Hrouda hop-šup(P)alenovci

… autor hovorí … „Prvá motorka, prvý výlet, prvé problémy, ale prvé krásne zážitky! Za cieľ sa vybrala Zakarpatská Ukrajina, alebo tzv. Podkarpatská Rus.Hory a cesty nás poriadne potrápili, motorky sme opravovali každý večer. Keď sme vtrhli do baru, bolo všetko opravené! Kruté rána nás sprevádzali celý výlet.Tipujeme to na 5:0. Kto vie o čom? Video obsahuje vulgarizmy za ktoré sa neospravedlňujeme.“

17.30 Hory, zver a strážcovia

Zážitkový film, ktorý divácky atraktívnym spôsobom zachytáva náročnú a zaujímavú prácu ochranárov, zachytenú priamymi účastníkmi deja. V našich horách je mnoho vzácnych foriem života, ktoré mnohí svojou nevšímavosťou ohrozujú. Preto dennodenne do nich vyrážajú aj ochranári. Ich cieľom je monitoring a ochrana našej fauny a flóry. Vo filme uvidíme pátranie po vzácnych živočíchoch na netradičných miestach, za ďalšími budeme zlaňovať do strmých sklaných stien Vtáčnika, pred jedným utekať vo Veľkej Fatre a ďalšieho zasa zachraňovať v Tribeči.

18.00 Makalu

Dokument, prezentácia, beseda

V roku 2002 sa medzinárodná výprava vedená Piotrom Pustelnikom na piatu najvyššiu horu sveta - nebezpečný a medzi horolezcami mimoriadne obávaný 8463 metrov vysoký - Makalu. Presne 16. mája 2002 o 15.00 hod. Martin Gablík spoločne s Poliakom Piotrom Pustelnikom a Portugalcom Gonzalom Velezom vystúpil na jej vrchol. Ako druhý Slovák po Milanovi Kriššákovi (1976). Bol to určite najväčší úspech jeho doterajšej športovej kariéry.

Oveľa viac, nám nielen o Makalu, ale aj o tom čo potom nasledovalo … osobne povie Martin.

19.00 Obyčajní chlapci

Legendárna dvojica Liptovských skialpinistov Dušan Trizna prezývaný Čego a Milan Madaj, zanechala v 90. rokoch v pretekárskom skialpinizme nezmazateľnú stopu na Slovensku aj v zahraničí. Skromní horali, trochu nedocenení, ale skutoční, bez fiktívnej slávy na sociálnych sieťach. Aj keď dnes nemajú nasledovníkov, ktorí by sa priblížili ich výkonom v rámci Európskeho skialpinizmu, možno sa rysuje nádej v talentovanej mládeži, ktorej môžu byť stále vzorom. V súčasnosti je však na Slovensku len jediný pretek - porovnateľný svojou obtiažnosťou s najprestížnejšími pretekami v Alpách. Ostatné alebo nové, ktoré stále vznikajú sa vydávajú cestou komercie a menšieho odporu a snažia sa vyhovieť skôr masám. Aká je budúcnosť? Aj s pomocou archívnych záberov zo súkromných zbierok Milana Madaja a Pavla Barabáša sa filmom snažíme podať skutočný, neskreslený obraz známej dvojice v najslávnejšom období Slovenského skialpinizmu a porovnať minulosť so súčasnosťou.

20.00 Sloboda pod nákladom

S krošňou na chrbte sa brodia v snehu, odolávajú búrke i víchrici. Zásobujú vysokohorské chaty za každého počasia. Odhaľme poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Možno sa dozvieme niečo viac aj o vlastnom náklade a možno pochopíme, prečo v Tatrách ostali nosiči poslednými mohykánmi na európskom kontinente.

„Najväčšiu úlohu pri nosení zohráva sloboda. Robím to kvôli horám. Nielen kvôli ich kráse, ale hlavne kvôli tomu, že sa v nich cítim slobodný. Môžem tu žiť naplno a robiť to, čo chcem. Sloboda sa nedá nahradiť ničím. Ničím!“ (Viktor Beránek, nosič a chatár z Chaty pod Rysmi).